Site Overlay

Boekinspiratie: Earth care, people care and fair share in education.

Sinds februari 2020 coördineer ik het Netwerk Kinderen en Permacultuur. De website ben ik tussen de bedrijven door in een heel nieuw jasje aan het steken. Dit is nog niet af, maar graag wijs ik jullie op het Children in Permaculture Curriculum (te vinden onder het tabblad ‘inspiratie’). 

Het curriculum is geschreven door Lusi Alderslowe, Gaye Amus en Didi A. Devapriya. Het handboek waar het in beschreven staat heet: ‘Earth care, people care and fair share in education. The Children in Permaculture Manual’‘.

Het handboek geeft heel veel mooie, praktische en inspirerende handvatten om je op weg te helpen om kinderen de principes van permacultuur te leren (in het Engels dus).

Lees het boek hier >>>

Permacultuur zelf kent heel veel definities. Eén daarvan is:

Permacultuur is een ontwerpmethode die gebaseerd is op systeemdenken.

De meest bekende toepassingen zijn permacultuur-tuinen en voedselbossen. De natuur wordt dan zodanig ontworpen/ingericht dat de opbrengsten zowel mens als natuur dienen en de systemen elkaar in evenwicht houden. 

Permacultuur is echter veel breder dan het stuk ‘voedselvoorziening’. Zo kan het bijvoorbeeld heel goed als tool  ingezet worden op sociale systemen en om systeemdenken te leren toepassen.

De uitgangspunten van permacultuur zijn:
– zorgen voor de natuur,
– zorgen voor elkaar en
– eerlijk delen.

Permacultuur kan dus bijvoorbeeld ook als tool dienen om natuurlijke en sociale omgevingen duurzaam te ontwerpen. Zoals bijvoorbeeld de manier van omgaan met elkaar in de klas.

Handig dus voor mensen die met kinderen werken, maar zeker ook voor de kinderen! Een sociale en natuurlijk omgeving duurzaam leren ontwerpen zijn vaardigheden die ik zeker beschouw als 21ste century skills.

Als je het mij vraagt, zou elk kind dus jong met permacultuur in contact moeten komen. Jong geleerd, is tenslotte oud gedaan.

Misschien ook leuk om te weten: Permacultuur bepaald voor mij zelfs een deel van mijn leefstijl en is een grondbeginsel van mijn bedrijf.

Wie weet dat het boek jullie inspireert om ook met permacultuur en kinderen aan de slag te gaan.

Copyright © 2021 De Verwonderkring. All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes