Voor Volwassenen

Hoi Wereldreiziger en/of Expeditieleider,

Je kunt overal op avontuur!
Nieuwe dingen leren en ontdekken.
De wonderen benutten van het allerdaagse.

Ben jij een Wereldreiziger en op zoek naar een unieke natuur- en mensverbindende ervaring?
Of sta jij als Expeditieleider geregeld zelf voor groepen kinderen en/of volwassenen en wil je jouw vaardigheden, kennis en visie verrijken?
Dan is onderstaand aanbod speciaal voor jou.

“De workshop is precies wat ik nodig had: dat er iemand is van mijn leeftijd die laat zien dat je nog steeds kan spelen! Spelen is zo belangrijk! […] Dankjewel daarvoor!”

Wivineke, Docent Muziek en koordirigent

WERELDREIZIGERS

Spreken vanuit Je Hart

Vertragen en vanuit je hart spreken. De kern proberen te raken van jouw waarheid. Het diepe gevoel van binnen met je stem tot uiting brengen of juist zonder woorden ruimte geven. Het ontdekken van het Stille Midden en vanuit daar gesprekken voeren. Rond de vlammen van het vuur, die voor focus en verbinding zorgen, maken we contact met onze eigen waarheid en met elkaar. We leren vertrouwen op onze innerlijke stem, luisteren naar de stilte, verbinden met elkaar en genieten van bewust niet spreken. Zodat we het ook gemakkelijker in ons dagelijks leven toe gaan passen.


NATUURTOCHTEN VOOR VOLWASSENEN

Vleermuis Experience

Vanavond ervaar je hoe het is om te leven als een vleermuis in een fort. Dwaal door de spouwgangen en ontdek tijdens de schemering hoe deze fascinerende nachtdieren wakker worden. Onderzoek hoe vleermuizen vliegen en hoe het is om te navigeren met echolocatie. Joëlle Baijer en Annelies van Rijn gidsen jullie door een unieke avond met actie, verdieping en naar eigen zeggen een vleugje bat humor.


Natuur-SUP-tocht

Op een SUP-board door het kenmerkende polderlandschap van de Ronde Venen. Annelies neemt je mee vanaf Eiland van Hein voor een natuurtocht Stand Up Paddling. Ontdek vanaf het water welke dieren, planten en structuren deze omgeving zo bijzonder maken. Misschien komen jullie wel terug met wat watermunt, om achteraf in een welverdiend fris watertje of kopje thee te doen. Een ontspannen en actieve zomeravond.


EXPEDITIELEIDERS

Holistische en Integrale Activiteiten Ontwerpen voor Kinderen

Wil jij meer samenhang in jouw activiteitenaanbod? Of heb je een bijzondere locatie waar je een uitdagend en avontuurlijk programma voor kinderen en gezinnen wilt gaan organiseren? In deze workshop ga je leren hoe je deze (Permacultuur)Activiteiten holistisch kunt plannen. Zodat kinderen leren met hun hart, hoofd, lijf en intuïtie én de omgeving volledig tot zijn recht komt. Aanbod komen onder ander de Natuurlijke Flow, permacultuur ontwerpprincipes in sociale contexten, de kracht van verhalen en hoe je deze op kunt bouwen. Je krijgt tools aangeboden om jouw activiteiten en lessen goed in balans te krijgen en te laten aansluiten op jouw specifieke doelgroep. Aan het eind van de workshop ga je naar huis met een goed uitgewerkte activiteit, waar je zelf al zin in hebt.

.

Wil je meer weten over hoe je verdieping in het aanbod kunt aanbrengen met bijvoorbeeld een (doorlopende) leerlijn? Of hoe je jouw aanbod kunt laten aansluiten bij de kerndoelen van het Nederlandse onderwijs? Stuur dan een mail met je specifieke vragen naar annelies@deverwonderkring.nl voor aanbod op maat.


Mensinclusief ontwerpen

Deze workshop is bedoeld voor iedereen die een buitenruimte of nieuw voedselbosproject wil starten. Vaak heb ik in visies en plannen van nieuwe projecten gelezen, dat het gewenst is om lokale bewoners en kinderen te betrekken. Uiteraard met mooie educatieve en sociale doelen, die goed passen bij het zorgen voor elkaar en de aarde. Door de jaren heen heb ik ook veel projecten zien worstelen om dit daadwerkelijk te bereiken. Druk met de groene en organisatorische kant van het ontwerp zoals: grondkwaliteit, welke bomen en planten er komen, de kosten en gemeenteformulieren, is er weinig nagedacht over de daadwerkelijke gebruiker. Hoe bereik je lokale bewoners? Hoe bind je die enthousiaste vrijwilliger? En welke faciliteiten zijn er nodig om een groep (kinderen) educatie te bieden? Tijdens de workshop gaan we er stap voor stap naar kijken, zodat ook de sociale structuren en benodigdheden vanaf het begin meegenomen kunnen worden in het ontwerp en de plannen. Om uitgebreid aandacht te kunnen besteden aan persoonlijke vragen en casussen is er plek voor maximaal 6 deelnemers.


Storytelling, verbindende manier van leren

– Training in Samenwerking met Gaia Nederland n.a.v. het internationale Gaia YES! Project (Erasmus+) –

De barden van vroeger wisten het al: levenslessen verpak je in een verhaal. Zo kan iedereen uit het verhaal halen wat voor hem of haar van toepassing is. Annelies van Rijn is coauteur van de Gaia YES Wereldverhalenbundel; met 60 verhalen om jongeren tussen de 14 en 19 jaar te inspireren om zelf kritisch na te denken over wat duurzaamheid is. In deel 1 van deze training wordt onder andere het belang van verhalen uitgelegd, hoe verhalen kunnen zorgen voor een holistisch aanbod en hoe verhalend ontwerpen jou als leerkracht of begeleider de vrijheid geeft om de groep in hun ontwikkelingsproces te volgen, in plaatst van alles van te voren vast te leggen. In deel 2 van de cursus kies je zelf één van de wereldverhalen uit, die je met behulp van de besproken aandachtspunten, aan je medecursisten gaat vertellen. Zo oefen je in een veilige omgeving jouw storytelling-vaardigheden en kun je ontdekken welke werkvormen en manieren het beste bij jou passen. Na deze training ben je aangezet om met verhalen aan de slag te gaan in jouw klas of werksetting.

.

Wil je meer weten over Gaia Yes en de 60 verhalen alvast lezen Kijk dan op esd.college .
Hier vind je ook verdiepende informatie over de verhalen zoals een docentengids, onderbouwing op basis van het duurzaamheidskompas en de relatie met de Sustainable Development Goals.


Permacultuur zone 0.0 – Hoe de werking van jouw brein en lijf, samenhangt met permacultuur, duurzaamheid en jouw gedrag/(pedagogisch) handelen.

– ook voor Expeditieleiders –

Deze workshop is interessant voor iedereen! We zoomen namelijk in op onszelf en het belang van spelen, bewegen en natuur voor kinderen én volwassenen. De permacultuur ontwerpprincipes gaan we toepassen op de werking van ons eigen brein en lijf. Permacultuur zone 0.0 heet dat. Je leert waarom jij centraal staat in een duurzamere wereld en waarom het op dit moment breintechnisch gezien (voor kinderen en jongeren) heel lastig is om je duurzaam te gedragen. Een interactieve workshop waarin we maatschappelijke situaties uitdiepen en je handreikingen krijgt om je bewust te worden van jouw duurzame (pedagogische) handelen. Wat leef je voor en hoe kun je een ECHT een veilige en duurzame (speel-/leer)omgeving creëren waarin iedereen zich in verbinding voelt met zichzelf, anderen en de natuur?

Voor deze workshop heb je geen voorkennis nodig over permacultuur, de werking van het brein of over werken met mensen/kinderen. Juist het inzicht in de relatie tussen deze onderwerpen is het doel van deze workshop. Het inzicht gaat een wereld  van verschil maken in hoe jij in het vervolg tegen maatschappelijke uitdagingen aankijkt en welke keuze jij gaat maken in je eigen leven. Het was voor mij persoonlijk de missende en verbindende schakel tussen alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Het heeft mijn leven verrijkt en veranderd en dat wil ik graag delen. 

.

Deze workshop wordt ook op maat aangeboden voor scholen, BSO’s, bedrijven, organisaties en bijzondere locaties, die regelmatig met kinderen in een groene speel-/leeromgeving verblijven of mensgericht leiding geven en oog voor hebben voor duurzaamheid. Langskomen als spreker is ook mogelijk.


Is één van bovenstaand activiteiten of cursussen ook tof op jouw school of locatie?
Kijk dan bij het aanbod voor scholen, bedrijven en organisaties.